Razvan

Razvan

Am vrea sa fie ca o poveste magica de Craciun scrisa de un copil, vazuta prin ochii inocenti ai unui suflet de copil…cu multa frumusete, magie, speranta, dorinte ce se implinesc si multe alte lucruri pure si minunate…Povestea a doi parinti care se iubesc enorm, care au trecut prin multe obstacole impreuna, tinandu-se de mana. Intr-un moment ales, au trait cel mai minunat miracol al unei familii…primul copil mult dorit si o bucurie nemarginita. Mami, a scris un jurnal intitulat ‘’Eseu despre mica minune’’, randuri asternute din prima clipa cand a aflat ca Dumnezeu avea sa le daruiasca un ingeras. Momente unice au simtit, atunci cand a miscat prima data, precum aripile unui fluturas, cand i-au auzit bataile inimioarei, prima ecografie, stabilind planuri pentru un viitor superb, cu multe clipe ce urmau sa le traiasca impreuna, cu puiul lor drag.

Razvanus, s-a nascut la termen, scor apgar 9, o evolutie precoce pana la 1 an si 6 luni, un copil frumos, vesel, plin de iubire, afectiune, o bucurie si o revelatie, dar care incepea sa piarda din achizitii, sa se izoleze, sa piarda contactul vizual, sa nu mai raspunda la nume, sa nu mai arate cu degetul, sa nu imite …incet incet sa se desprinda de noi si lumea noastra…Dupa momentele de disperare stranse in sufletul nostru, un zbucium interior, dupa multe vizite la medici, intr-o zi avea sa ne loveasca dur si atat de crunt, dar enumerate atat de natural de medici, trei diagnostice…’’tulburare din spectrul autist, tulburare hiperkinetica si intarziere de limbaj expresiv’’. A urmat o perioada cu multe intrebari fara raspuns, de informare permanenta, acceptare, mobilizare, cautarea persoanelor potrivite, care sa ne spuna ce avem de facut, parinti care trec prin aceeasi durere ca a noastra si dupa multe nopti nedormite, dezamagiri, obstacole, incertitudini, au inceput sa apara si primele semne de speranta. Acum, Razvan urmeaza un program structurat de terapie zilnic, terapii complementare, merge la scoala insotit, are progrese uimitoare, spontane, se apropie din ce in ce mai mult de copii , este interesat de ce se intampla in jurul lui si are achizitii pe toate ariile de dezvoltare. Dupa 5 ani de terapie ,uitandu-ne in urma, stiind de unde am pornit si unde am ajuns acum, suntem mandri de evolutia lui, de fiecare reusita a lui Razvan, in ritmul sau, cu potentialul lui imens, cu incredere, cu eforturi mari si costuri uriase si cu o echipa care lupta cu tot sufletul pentru el.

Avem speranta si credem cu tarie, ca vom reusi sa trecem cu bine prin toate incercarile ce se astern in viitor, in calea noastra. Am intalnit oameni pe care i-am crezut puternici dar care ne-au spus ca, nu ar fi putut trece prin aceasta provocare, cu atat de multe lacrimi, prea multa durere, neputinta, disperare si teama de necunoscut. Am intalnit apoi, psihologi cu suflet, care cred in Razvan, ne-am linistit si noi, am acceptat autismul in viata noastra, cu altfel de trairi, experiente noi, bucurii din lucruri mici traite la intensitate maxima, emotii unice si toate reusitele lui Razvanus, care pur si simplu ne-au dat aripi, in anumite etape la care, nici nu visam sa ajungem vreodata. Razvan adora sportul, pictura, natura, muzica, tot ce inseamna arta si frumos. Mai departe, desi este incredibil de greu, nu stim cum va fi in viitor, incercand sa ne gandim doar la cele mai bune solutii, pentru toate nevoile lui, in care sa urcam treapta cu treapta, cat mai sus posibil, sa mergem inainte ca si pana acum, alaturi de oameni care ne iubesc neconditionat si care nu ne lasa sa ne prabusim. Razvanus, oricat ar fi de greu, vom darama toate barierele si nu-ti fie teama, suntem impreuna in toate etapele din viata ta , atat cat va binevoi Bunul Dumnezeu sa-ti fim alaturi, ingerasul nostru pretios si special! Mami si tati te imbratiseaza cu toata iubirea din univers <3.”